Tanda-tanda sakit buah pinggang

Author: endok ayu Labels::

anatomi buah pinggang




















Hari ini aku terpanggil hendak menulis tentang buah pinggang dan simptom-simptom sakit buah pinggang.yelah aku kan penderita sakit ni.hehhehe.

apa itu fungsi buah pinggang?

1.menapis cecair .
buah pinggang akan menapis dan akan mengasingkan cecair didalam darah.kotoran akan dihantar ke pundi-pundi kencing.

2.mengawal kandungan garam dan air dalam darah
contohnya jika anda minum banyak air dengan cepat, air terus memasuki saluran darah dan mempunyai kesan mencairkan darah. Apabila darah yang cair ini memasuki buah pinggang, air yang berlebihan dikeluarkan secara automatik sebagai air kencing. Sama juga jika anda banyak berpeluh, tubuh kekurangan air dan air kencing berwarna pekat sehinggalah buah pinggang mengumpul jumlah air yang cukup.

hmm sungguh indah ciptaan tuhan kan.semua yang dijadikan ada sebabnya.ok, m
ari kita bincang pula simptom-simptom sakit buah pinggang.

Tanda-tanda sakit buah pinggang

1.sakit pinggang
ter
asa mencucuk-cucuk.bergerak sedikit dah sakit.sakit diblah dalam,bukan tulang.datang sekali sekala ataupun berterusan.

2.bengk
ak badan
Bengkak air yang teruk akan menyebabkan bengkak dan sakit pada tumit kaki dalaman, kaki dan pinggang.

3.tidak selera makan
hilang selera makan tiba-tiba.bila makan muntah.biasanya akan hilang berat badan.

4.kerap kencing
simptom ini saya memang mengalaminya.sampai letih dibuatnya.bila dikencingkan hanya sedikit sahaja yang keluar.tetapi boleh mencecah 20 kali bila waktu malam.

5.cepat letih.
ini pun simptom saya.saya rasa cepat sahaja letih.saya seorang yang aktif.suka mendaki gunung dan aktiviti lasak.sepatutnya kerja-kerja di tumah tidak meletihkan.ini baru menyapu sikit dah letih.memang musykil.

6.sakit kepala.
kerap sakit kepala.rupa-rupaya tekanan darah saya tinggi.sampai mencecah 190/120.fuhhh sib baik x kena strok.dahulu saya selalu telan panadol.rupa-rupanya panadol boleh menyebabkan sakit buah pinggang kalau kerap pola pemakanan.

8.kerap demam
saya dahulu kerap demam.seminggu sampai 2,3 kali

9.badan gatal-gatal
seluruh badan gatal-gatal.menandakan badan sudah terlalu kotor dengan toksin.sampai habis bdn aku garu.jadi kudis plak.hehhehe

ok itu sahaja yg dapat aku senaraikan.simptom untuk setiap orang memang lain-lain.ada orang tuh lagi x de apa-apa simptom.pun kena jugak.macam aku bengkak-bengkak memang x de.

oleh itu kengkawan, jagalah kesihatan dan rajin-rajinlah buat medical check-up.

38 comments |
  1. salam..blh share tentang rawatan penyakit ni...klu pegi jmpa doc, dia buat apa..ujian darah ke ujian air kencing ke..takutla nk check..terima kasih..

    marwan0506@gmail.com

  1. salam...selalunya kalau kencing tu ada bau atau warna yang kurang menyenangkan tak?

  1. Salam....
    saya sekarg nie takot ada sakit buah pinggang...
    coz tanda2 yang dinyatkan kat bwah nie ada, contoh sakit pinggang....edatangh sekali sekala...kadang2 tu sakit belah kanan, kdg2 belah kiri....bila nk gerak cikit, sakit sgt...bila da baring, susah nak bangun...sy still muda lg...baru nak masuk 21, cmne ek? saya terlalu risau n sedih sgt skrg nie...tolong bantu saya...

  1. Salam, saya pun pesakit buah pinggang. Saya langsung takde tanda2 seperti di atas cuma kerap migrain. Doktor cek tekanan darah sekitar 190. Bila cek darah kretanin hampir 2000. Saya kena akibat sakit batu karang. Kena laser 3 kali nak buang batu. Last2 buah pinggang rosak sekali. So jangan terlalu makan berprotin mcm seafood. Buah pinggang belum ada ubatnya selain transplan. Kena tunggu org derma kat kita. Untuk terus hidup kena la buat dialisis seminggu 3 kali. Kepada yg rasa2 ada potensi nak kena bersedialah amik insurans kot2 kalau kena bole claim pampasan hingga 100k.

  1. say4 ade tnda2 diatas kecuali selera makan...

  1. salam..sy ada tanda2 kt ats kecuali bengkak n demam..adakah sy berpotensi utk dpt penykit ni?

  1. salam..saya ada tanda2 sakit pinggang sebelah kiri.rasa ngilu n sakit sangat bila bergerak.klu baring tu lagi terasa sakit..sy x thu ni tanda2 ke ape.pastu selalu pening kepala minggu ni and ada rasa mual nk muntah tp x muntah pn..bila buang air kecil pn rase ngilu ckit x thu nape..perut memulas je sebab angin ke ape??...tolong bagi pendapat ye bgi yang tahu..saya g check doktor ckp kemungkinan batu karang tp bila wat urine test xdr pape pn..tu yg musykil tu..

  1. sejak ahad lepas saya mengalami sakit pinggang tpi masi tidak mengalami tanda-tanda seperti yang termaktub di atas.Nampaknya sya perlu menjalani pemeriksaan doktor lagi.

  1. saya ade sakit pinggang je,tpi selera mkn ok...tu tanda2 jgak ke???

  1. Salam....klo budak bru skola bleh kena jgak ke?

  1. kita serupa tapi mungkin tak sama sebab saya dah tujuh tahun rawatan dialsis sejak tahun 2003 engkau punya sejak bila ye. aku ubat selalu ambil tapi tak makan (sebab dah jemu)sekarang ni gantung kat dinding dah banyak beg lah. harap kau jangan ikut macam aku ya. selamat tinggal,aku nak gi dialsis tarik 4 kilo sebab air dah over load lebih 8 kg dlm badan, nafas pun rasa sesak.

  1. kalu kencing tu da rsa ngilu2 x?

  1. sy ade tnde2 mcm kdg2 ilang slera mkn,skit pinggng kdg2..psl kerap kencing tu,lau sejuk2 atau bnyk sgt minum air bru sy akn kerap kencing..yg tu dkira simtop buah pinggng jugk ke arr??

  1. salam..
    mcm mane kite nk merawat sakit ni kalau dah mencapai tahap 5?

  1. sakit saya sama mcm amsaniana...sebijik...adkah itu batu karang or else???wisau jugak..

  1. lima drp tanda-tanda kat atas, ada pd diri sy...

  1. ini perkara betul berlaku pada sy... sy ada penyakit buah pinggang sejak dari darjah tiga.. masa sakit Allah saja yang tau.. memang teramat sakit.. sekrang sy berumur 21 tahun.. dan alhamdulilah.. selepas berubat kampung dan dgn izin Yang Maha Esa sy sembuh... apa yg saya buat ialah.. dalam seminggu saya makan 2 biji gel dlam mata lembu.. mata lembu yg fresh.. kalau nak tahu lebih lanjut.. boleh emel sy.. roswell_90@yahoo.co.uk..
    hanya sekadar untuk berkongsi.. kerana sy juga pernah tahu betapa deritanya sakit buah pinggang...

  1. adakah kuku jadi warna biru pun tanda-tanda sakit buah pinggang..

  1. saya dok sakit pinggang belah kiri (sampai angkat kaki kiripun sakit) dah 3 hari. so hari nie saya try gugel tanda2 sakit buah pinggang dan TERsampai ke sini. out of 9 tanda2 dinyatakan, selera makan saya jer yang masih ok kot. and lum ada bahagian badan yang bengkak. risau la plak.

    nway, thanks for the info. petang nie gak saya pi buat check up..

  1. askum.saya nak tanye adex tanda2 yg saya alami ni tanda sakit buah pinggang..pernah 3mggu yg lalu saya tebangun wktu subuh nak g kencing,bila saya kencing sakit sangat2.seminit2 saya kencing tapi yg mngejutkan saya bukan air kencing tapi darah yg kluar dkt saluran air kencing.mustahil saya datang bulan waktu tu memng saya xdtg bulan pun.sakitnya hanya allah yg tau.saya g hospital dn kene tahan tggu keputusan air kencing tpi xambil darah..pas2 dia cume bg ubat n trus blik.air kencing kotor katanya..tapi smggu slepas 2 saya mngalami sakit sangat kat sebelah kanan prut hingga ke pinggang sakitnya.tapi sehari tu je skit 2 datang.saya selalu pening dan cepat penat asyik tidur je.lpas smggu brlalu d mna skrg ni sudah 3 ke 4 hari sakit perut smpai ke pinggang saya sakit sgt2 dr yg sebelum ni.saya demam badan panas sgt,selera mkn pun xbrape sgt.tapi bengkak2 xde plak.yg saya risau sgt sakit ni xpandai brhenti2.tdur x nyeyak d buatnya.saya risau sgt2 sakitnya macam di cucuk2 pakai pisau.plez bantu saya??adakah pnyakit ni dh trlalu serius??dan saya lupa smpai skrg bila saya kencing sgt sangat..air kencing pun xbnyak sgt,yg lg saya risau air kencing saya bau sgt2..saya risau kalau saya xcegah masa skrg adakah terlewat lg??

  1. salam...
    sekadar kongsi sahaja..setiap penyakit itu ada ubatnya...setiap penyakit diturunkan bersekali dgn penawarnya..dan penawarnya itu ada dlm diri kita selagi kita bernafas...iaitu sistem imunisasi(antibodi)...kuat sistem imunisasi badan segala penyakit dapat dirawat,dan dicegah..dgn sy ada satu prdk yg dapat meningkat sistem badan ke tahap maksima..utk info lanjut sila msg 012 9567830

  1. sy ambik artikel ni untuk dikongsi kat blog.

  1. assalamualaikm readers..dlu irah p0wn penah sket nie..smue tande2 2 ad kcuali bdn gatal2..aseny lha..ta ingat da..ye lha wk2 kne 2 bru um0 6 ta0n..skarng da 16 ta0n..wk2 2 just ubat kmpng..alhmdllh 0ke...tp skarng kerap sket kt buah pnggng 2,,sket pale,,smpai skrang lw minum air bnyk k0mfem ulang t0ilet...smpai 0rg p0wn naik pelik..

  1. amalkan minum minyak zaitun.. minyak zaitun ni penawar utk batu karang, batu dlm hempedu

  1. hi all...sekadar berkongsi...sy tlh di diagnose penyakit SLE di mana telah affect buah pinggang...

    after all ujian darah dan urine akan menentukan fungsi buah pinggang kita dlm keadaan baik atau tidak..dpd ujian urine yg dibuat, jika result kandungan protein dlm air kencing adalah 0 than should be okay ttp klo ade kndungan protein mngkin ade something wrong ngn kidney..

    mcm sy dulu mula2 sakit blkg belah kiri area buah pinggang..g urut 2,3 x sbb igt sakit blkg tp x baik2...kerap buang air kencing mlm2....dan bila buang tu kuar ckit je..yg pasti kerap la..pastu tgk air kencing plak..ada buih ke x??? klo berbuih tu mungkin hadirnya protein adalah kuat...kemungkinan la kan...klo ada yg kata sakit/ada darah semasa buang air kencing tu hati2 n bgtau doc cpt2 ye....jgn tunggu lme2...

    skang ni sy msih follow up lgik...ape pun sayangilah buah pinggang anda =))

  1. saya ada sakit pinggang si sebelah kanan pada sekali sekala...kadang kala sehari....saya ada rasa sangat letih..tidur tak cukup..dan sakit kepala...kadang kala i sakit pinggang pada tengah malam sampai tak boleh tidur...ia bukan sakit sangat...ialah sakit sikit sikit..rasa macam rasa sakit sengal..adakah ini ialah tanda-tanda sakit pinggang??

  1. perkara pertama sekali dr Dr yg sy pergi berjumpa..dia bertanya adakah anda minum air masak 8 gelas setiap hari? so, jadi kn amalan wajib dh slps ni..jgn miss minum 8 gelas air..wlupun x dahaga..wlupun kerap ke tandas.tu sy share kn pngalaman jumpa Dr.
    Buat sementara stop mkn seafood dan minuman berkafein..biar bdn kita rehat dr mkn tu semua..dan seelok2nya utk semua, pergi buat medical check-up..

  1. agak2 sembelit boleh jadi penyebab sakit buah pinggang x? sebab sy rasa sakit d pinggang sebelah kanak hingga kebelakang 2 hari lepas. selepas sy nak buang air besar.. tapi x dapat.. mula2 perut x selesa.. pinggang rasa lain mcm je.. mula2 xde la sakit sgt.. dah malam tu, pertama kali sy rse sakit y amat sgt bhgian pinggang kebelakang tu.. siap muntah2... urut2 pun xbaik juga... org rumah kata masuk angin.. tapi urut2.. angin x kluar pon.. tapi lepas dah membuang tu, barulah reda sikit sakinya... semalam xda sakit. kesan dari sakit tu je ada.. tapi ari nie sakit lagi.. cumanya xda la sakit mcm 2 hari lepas.. y ni ok lagi.. cuma x selesa je la..

    kalau nak kata kerap kencing, mmg dah lama da... sakit bhgn tmpt kencing dah 2 kali kene.. tp dlm thun y berlainan... tahun lepas sekali... ada la dalam beberapa minggu.. tapi x g cek pon... cuma sakit n busuk gak la.. balik2 nak g toilet... pastu banyak2 minum air.. dah ok..
    pastu kena balik bulan 7 ari tu... ada gak bawa g spital.. M/A tu kate d jangkiti kuman.. dah kene bg ubat.. minum beberapa hari.. da ok... tapi still kerap kencing... kalau x banyak minum air... kencing mesti sakit... tp skg da x sakit... cuma kerap kencing still lg... tu petanda2 jugak ke??? risau juga nak g cek... bab sy jenis selagi x sakit "sangat"... x reti nak masok spital.. tapi pinggang ni dah mcm ngilu.. tapi x sakit sgt la... ermmmm....

  1. ibu saya seorg pesakit buah pinggang.. tiba2 je sakit.. di dlm sejarah famili tiada yg sakit buah pinggang. simptom paling ketara dia demam berminggu2 dan sesak nafas. pengambilan ubat darah tinggi yang salah juga salah satu daripada punca sakit buah pinggang selain pain killer (panadol). jadi nasihat saya jgn amalkan selalu. jika ada darah tinggi pastikan ubat sesuai dgn anda.

  1. jiran saya sekarang dia umur 14 tahun, dia sakit buah pinggang sejak kecil, mak ayah dia selang tiap2 2 / 3 bulan mesti berkampung kat hospital sampai dia besar.. sekarang sihat jer x ada apa2 masalah,bila saya tanya dia ambil ubat apa? katanya makan biji mata lembu, tiap-tiap minggu, makan yang jernih tu.. skrg ni dia buat temujanji ulangan untuk pantau kesihatan dia jer... insya allah yang orang lain boleh cuba

  1. biji mata lembu...di masak mcm mn tu???sy ada sakit oab.over active bladder.de x sape2 sakit mcm sy ni?

  1. Ada seorang tua perempuan amalkan jus ini dah setahun lebih masih tidak kena jalani dialisis padahal tapak di tangan utk dialisi dah buat..buah pinggang sebelah dah rosak..syukur sgt..bila dia minum jus tak jadi dialisi..bila dia tak minum jus tu doktor cek darah n suruh dialisi..so cepat2 amik jus tak jadi buat.. Berminat nak tau sms/wassap ke 0126325669

  1. Adik saya pun SLE,n skrg menghadapi mslh buah pinggang,cian dia,tau nk tlg cmne

  1. salam.

    saya xda sakit buah pinggang.Alhamdulillah. just nak share, minum air, memang kena banyak.., selalu ckp, 8 gelaskan, tp saya beli terus botol air 2 liter. Hari2 minum habiskan, masa awal2 memang selalu ke toilet, dah lama2, biasa la nnt.

    lepas tu, saya minum minyak zaitun dan makan habbatus sauda.terpulang, nak dalam bentuk minyak ke, soft gel, serbuk semua ada.tapi, kalau minyak zaitun, memang saya amik yg raw punya(extra virgin),tak amik dlm soft gel. HB, sy amik soft gel

    byk kelebihannya,boleh google k, insya Allah =)

  1. Tu kurang oxygen dlm bdn.. Mkn byk buah n tidur!

  1. assalam.....kepada sesiapa yang tahu berkenaan dengan makan mata jernih lembu yang fresh untuk membaik pulihkan buah pinggang,saya minta tolong bagi tahu saya ya.kerana saya memerlukan maklumat yang terperinci berkenaanya. boleh direct trus bagi tahu saya melalui laman facebook saya di nur_hajjar@yahoo.com (nur hajjar).terima kasih diatas keperihatinan anda yang membacanya.

  1. salam...
    kepada pesakit2 buah pinggang saya nak syorkan guna BV... dah ramai pesakit yang guna alhamdulillah...dialisis pun semakin kurang...ubat pun semakin kurang..x bergantung sangat pada ubat dan dialisis..
    apa2 info atau pertanyaan sila hubungi saya 014-2535246 ina

Post a Comment

Subscribe via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

apa ada disini


Powered By:Blogger Widgets

jom borak


ShoutMix chat widget
banner 1 banner 2